Erhverv i fremtiden

Forudsige fremtiden er en tricky business. Der har været utallige latterlige fiaskoer på at identificere tendenser og produkter, der afgør den fremtidige form af vores liv og vores miljø. Endnu vanskeligere forsøger at gætte, hvilken af os vil blive anset for et nyttigt medlem af Fællesskabet –, og som et forældet levn. Vid udstrækning ligger svaret på dette spørgsmål ved fastsættelsen af de nyttige erhverv i fremtiden. Dette er en alder, hvor folk er fastlagt, defineret og kategoriseret i nøje overensstemmelse med deres erhverv. Under renæssancen, en person måske blevet defineret af sit sortiment af interesser (Husk holder af Leonardo da Vinci), hans familiære, religiøse eller etniske tilhørsforhold, af hans eller hendes køn og så videre – i dag først og fremmest spørgsmålet er en personens erhverv. Det første spørgsmål, som vi skal give et klart svar er: hvad der udgør et erhverv (i modsætning til en hobby), et kald (i modsætning til et kald)? For at kvalificere sig som en profession, skal loven bære følgende kendetegnende:

Det skal være fortløbende og ført i lang tid.

Det skal besætte de fleste af de vågne timer.

Det skal give indtjening eller kompensation, i penge eller naturalier.

Personen skal have en fordel i det pågældende felt af viden eller aktivitet, i det mindste over lægfolk. Med andre ord, skal de kategorier af lægfolk og ekspert –, som er resultatet af meget specifikke uddannelse – findes og sejre.

Det skal være hierarkisk lagdelt, med klare strømme af professionelle myndigheder og ansvar og med en tydelig karrierevej (skrider op den professionelle stigen).

Det andet relevante spørgsmål er: Hvad er de tendenser, der bestemmer vores fremtid? Det er nytteløst at se på microtrends. Disse er også flygtige og principielt uforudsigelige. Langt vigtigere er de tendenser, der holder i hundredvis eller endda tusindvis af år. Disse er normalt ikke resultaterne af teknologiske konjunkturforhold eller geopolitiske omvæltninger. De er snarere, resultaterne af karakteristiske menneskelige aktiviteter, som er uden afbrydelser. Sundhedsydelser, for eksempel, er sådan en menneskelig aktivitet. Mennesker – bange for døden og svagelighed – altid ønsket og er meget sandsynligt at fortsat ønsker at forbedre deres sundhed og dermed til at udsætte det uundgåelige og bedre kvalitet af hvad der er tilgængeligt. En anden sådan overordnede tendens er uddannelse: Dette er en del af den menneskelige overlevelse kit. Ved at uddanne sig, ved at studere et erhverv, ved at lære bedre mere om verden – en ens chancer for at overleve. Ud af dette sæt af menneskelige, næsten deterministisk aktiviteter, en gruppe af overordnede tendenser opstår:

Fra mindre mobilitet til øget mobilitet

Mennesker, varer og sidst, oplysninger blev og bliver, dagligt, mere og mere mobile. Fysisk afstand har været skrumpet. En global markedsplads har dannet. Oplysninger er næsten øjeblikkeligt tilgængelige overalt. Dette blev beskrevet som den globale landsby – et forældet begreb, som kan snart blive erstattet af den globale hjem. Alle de erhverv, som har at gøre med mere mobilitet vil gavne og repræsenterer foretrukne erhverv i fremtiden. Flytning af mennesker: piloter, chauffører, bilindustrien, sofistikeret trafik planlæggere og automotive innovatorer, turisme relaterede erhverv og så videre. Flytning af varer: shipping, trucking, luft og moderne togrejser. Dette område er allerede så specialiseret, at jeg ikke betragter det som tilbyder muligheder i fremtiden (sagt på en anden, jeg betragter det ikke som en branche i vækst). Flytning af oplysninger (i dag døbt: “The Service industrier”): handel systemer, internettet, netværk og kommunikation relaterede erhverv, inden for kommunikation inden for computer industries, telekommunikation, underholdning relaterede erhverv, teknologier af bank. Oprettelsen af destinationer for mennesker, varer og information (almindeligvis kendt som markeder eller markedspladser): reklame, marketing, handel, design, billede og public relations eksperter.

Alder polariseringen af samfundet

Bedre medicin vil føre til en polarisering af aldersstrukturen i samfundet: der bliver flere ældre mennesker og flere yngre mennesker. Efterhånden som fødselstallet falder og prævention bliver udbredt, en omvendt pyramide vil blive dannet: de fleste mennesker vil være midaldrende og gamle. Dette giver et klart billede af erhverv, som vil være nødvendige i fremtiden: fagfolk til at tage sig af ældre og yngre mennesker, (som har meget lignende behov): sygeplejersker, paramedicinere, babysittere, entertainere, fritid tid fagfolk, kammerater, specialiseret producenter af udstyr, operatører af boliger for de meget gamle eller for de helt unge, pension planlæggere, producenter af specialiserede medicinske og paramedicinske behov og produkter for begge aldersgrupper, juridiske og regnskabsmæssige specialister i pension og arv love og skatteplanlægning. Stort set alle industri og menneskelige aktivitetsområde vil skulle tilpasse sig til disse demografiske ændringer. Aldersrelaterede ekspertise vil udvikle i hver enkelt af dem. Dette gælder for kunst (hovedsagelig musik og film) samt til håndværk, industri samt landbrug, infrastruktur samt regering. Menneskelige samfund vil blive enormt påvirket af disse forskydninger.

Opsplitning af samfundet

I første omgang var samfund sammensat af meget store enheder. Mennesker hørte til stammer “nationer”. Disse var grupperinger af op til hundreder af tusinder af mennesker. De følte sig rigeligt defineret ved dette tilhørsforhold. Intet blev overladt når du sagde, at en bestemt person var “Hebraisk”. Intet behov at blive tilføjet. Stereotyper var mere end tilstrækkeligt, og normalt nøjagtig.

Senere, opstod familiebegrebet fuldt. Første, i en meget udvidet form: familien bestod af et par generationer og alle fjernet familie (blod) forbindelser. Gradvist, kaster familien flere og flere lag. Folk begyndte at blive kaldt af familien navne kun 250 år siden. Kernefamilien var en opfindelse af 1800-tallet, da den industrielle revolution og moderne metoder til transport og kommunikation brød familier fra hinanden. Selv denne relativt små enheder kom under en invaliderende angreb i de sidste 50 år og kernefamilien undergik en nuklear implosion, det faldt fra hinanden. I dag, er den grundlæggende enhed i samfundet, dets celle, dens atom, enkelt.

Folk vil have tendens til at isolere sig: blive mere hjemme, arbejde fra det med flekstid, form og bryde op kort sigt vedhæftede filer til andre mennesker eller blive engageret i uforpligtende aktiviteter med andre aktiviteter, som ikke vil true deres absolutte frihed og mobilitet. Ensomme medier vil være fremherskende: internettet er en one-bruger medium (television var en familie mellemstore).

De erhverv, som vil tage højde for enkeltes behov og adskille dem fra samfundet (fastholdes overlevelse skal kommunikere) vil være erhverv i fremtiden: Internet, underholdning (specielt tilpasset), telekommunikation, singler-relaterede industrier (dating og par matchende eksempelvis single’s barer, for at nævne en anden), virtual reality, små virksomheder, som kan køres fra hjem, agenturer for vikararbejde placering og andre erhverv, catering til de modstridende menneskelige behov for at være sammen samtidig med at være alene.

Alle de andre tilsyneladende tendenser er tilbagevendende illusioner. Dig har været aldre af mere eller mindre demokrati, mere eller mindre markedsorientering, mere eller mindre polarisering mellem rige og fattige mennesker. Den menneskelige race oplevet talrige former for regeringen, ægteskab, økonomi, ledelse, bopæl, produktion, selv at forsøge at forudsige fremtiden. Det var den viseste af alle mænd, King Solomon, der sagde: “Der er intet nyt under solen”. Sandt, men det bliver stærkere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.